Als het gaat om het zo snel en moeiteloos mogelijk vangen van vis, hangt de vraag wat beter is - kunstaas of echt aas - af van wat je probeert te vangen en in welke omstandigheden je het probeert te vangen. Soms is kunstaas het beste, terwijl andere keren aas de weg is om te gaan. Er zijn echter enkele algemene voor- en nadelen aan elke methode.
Vissen met kunstaas of levend aas - wanneer gebruik je kunstaas
Visaas is een klein, kunstmatig voorwerp, vaak in de vorm van een prooi van een vis, dat aan een haak wordt bevestigd en aan het uiteinde van een vislijn wordt vastgemaakt. Ze worden gebruikt om vis naar je lijn te lokken.
Er zijn veel verschillende soorten kunstaas op de markt, zoals jigs, spinners, lepels, vliegenaas, pluggen en pluggen. Sommige kunstaasfabrikanten hebben zelfs LED's aan de mix toegevoegd.
Of ze nu gemaakt zijn van rubber, plastic, metaal of een mix van dergelijke materialen, visaas is vaak verzwaard en maakt gebruik van een combinatie van bewegingen, trillingen, kleuren en glanzende reflecties om vissen te verleiden tot bijten.
De Voordelen van Vissen met Kunstaas
- Kunstaas is een eenmalige, herbruikbare aankoop.
- Kunstaas hoeft niet speciaal bewaard te worden zoals vuil- of waterreservoirs, wat het gewicht van je tacklebox aanzienlijk vermindert.
- Kunstaas is niet vies en stinkt niet.
- Kunstaas is leuk om te verzamelen en actief boeiend en bevredigend om te gebruiken.
- Kunstaas leidt vaak tot grotere vangsten en minder ongewenste vissen aan je lijn.
- Kunstaas helpt de overlevingskans van vis bij het vangen en loslaten te vergroten door het aantal keren dat de vis in de diepte blijft haken te verminderen - een gebeurtenis die leidt tot een hogere vissterfte.
- Kunstaas vermindert het gebruik van aas door de visser, waardoor de populaties van aassoorten niet overbevist worden.
De nadelen van vissen met kunstaas
- Er zijn zoveel verschillende soorten kunstaas dat je met vallen en opstaan het beste kunstaas kunt vinden voor wat je wilt vangen. Dit betekent dat je kan eindigen met rommel in je gereedschapskist.
- Hoe leuk kunstaas ook is om te verzamelen, kunstaas kan duur worden als je niet oppast, en ze zullen niet allemaal werken.
- Kunstaas kan vast komen te zitten in onkruid, takken en rotsen. En ze zijn niet allemaal even effectief in troebel water of 's nachts.
- Kunstaas werkt het best wanneer het wordt uitgeworpen op plaatsen waar veel vis zit. In tegenstelling tot aas, lokt kunstaas geen vissen van heinde en verre, zodat je misschien een tijdje moet wachten op een aanbeet en je naar verschillende gebieden moet verplaatsen.
- Kunstaas vereist de juiste combinatie van gewicht, haakgrootte en kleur om effectief te werken voor het soort vis dat je probeert te vangen, dus het is niet zo eenvoudig als aas. Kortom - het aantal opties kan overweldigend zijn voor beginners.
Wanneer gebruik je visaas?
In goede en slechte tijden hangt de effectiviteit van kunstaas af van de juiste omstandigheden. Kunstaas is het best te gebruiken wanneer:
- Het water mooi helder is
- Het weer warmer is
- Je te maken hebt met agressieve, roofzuchtige vissen
- Er veel ondermaatse of niet-doelsoorten aanwezig zijn
- Je in een catch and release gebied bent
- Als er borden staan dat het water "alleen kunstmatig" of "alleen met vlieg en kunstaas" is
Vissen met aas
- Natuurlijk aas zijn levende wezens die worden gebruikt om vis aan de haak te slaan. De meest voorkomende soorten zijn wormen, minnows, bloedzuigers, insecten en garnalen. In plaats van kunstmatig kunstaas, dat de prooi van een vis nabootst, ZIJN aas echte prooien van de vis.
- De voordelen van vissen met aas
- Aas is zeer effectief omdat vissen meer aangetrokken worden door de echte levende prooi die je aanbiedt. Ze klampen zich met gusto vast, wat de kans op een diep gehaakte vis aan het einde van je lijn vergroot - een vis die minder snel zal afvallen. (Een diepgehaakte vis is echter een nadeel als je aan catch and release doet).
- Aas spreekt een groot aantal vissoorten aan, waardoor de kans groter is dat je iets vangt.
- Aas is op de lange termijn vaak goedkoper dan kunstaas. Het is gratis als je het zelf in de natuur vindt.
- Aas trekt vissen van heinde en verre aan, dus je kunt gemakkelijk je hengel uitwerpen en gewoon wachten tot er iets bijt.
- Ongebruikt aas kan worden teruggegeven aan de natuur, of zelfs worden ingevroren tot je volgende trip.
- Onderzoek naar de basisprincipes van aas geeft je een beter inzicht in welke vissen welke prooi prefereren.
- De nadelen van het vissen met aas
- Aas is viezer en stinkt meer dan het vissen met kunstaas. Bereid je voor op stinkende en vieze handen, kleding en uitrusting, vooral als je je eigen aas vangt.
- Aas moet op een speciale manier worden bewaard, zoals koeling of circulerend water.
- Vanwege deze opslagoverwegingen is aas meestal zwaarder om mee te slepen dan kunstaas.
- Voor aas moet je vaker naar de aaswinkel om er zeker van te zijn dat je genoeg hebt.
- Vissen met aas draagt bij tot de overbevissing van visprooien.
- Aas trekt alle soorten vis aan, ook kleine of anderszins niet de vissen die je wilde vangen.
- Aas verhoogt het aantal diepgehaakte vissen - alleen een nadeel bij het vissen met "catch and release" omdat dit de overlevingskans van de vis verlaagt.
Wanneer aas gebruiken?
Net als bij kunstaas hangt de effectiviteit van aas af van de juiste omstandigheden. Aas is het best te gebruiken wanneer:
- Het water modderig of troebel is
- Het nacht is
- Je een beginner bent die iets wil vangen, om het even wat
- Je vist om te houden
- Het buiten koud is, of beter nog, bij ijsvissen
- Je volgende maaltijd hangt ervan af!
Uiteindelijk is er geen duidelijke winnaar in het kunstaas vs. aas debat. En dit is zeker geen uitputtende lijst van de sterke en zwakke punten van elke methode.
Elke vismethode heeft zijn voor- en nadelen - het hangt allemaal af van de soort die je probeert te vangen, je ervaringsniveau en de omstandigheden
No tags
Gerelateerde artikels