Geert Degrande (fan2.be): Sinds die goal in de slotseconden waarmee Toby Alderweireld een half jaar geleden de kampioenschapstitel in de Jupiler Pro League toch nog naar Antwerpen deed verhuizen in plaats van in Genk te laten, lijkt er op de laatste momenten van de wedstrijden van de blauw-sitten soms een vloek te rusten. Afgelopen zondag was het Tarik Tissoudali die in het absolute slot de Genkies twee punten afhandig maakte. Daar zijn volgens Genk-coach Wouter Vrancken lessen uit te trekken, niet alleen voor De Gense spelers en staf, maar meer algemeen ook voor bedrijfsleiders. De hoofdtrainer van Genk proefde onlangs voor een tachtigkoppig publiek van het spreken over de gelijkenissen tussen sport en business en dat smaakt wat hem betreft naar meer.
Paralellen
Het zakelijke nieuwsplatform Made in Limburg meldde dat Wouter Vrancken onlangs voor een publiek van een tachtigtal al ondernemers uit de bouwsector stil stond bij de parallellen tussen topsport en het bedrijfsleven. Met zijn toespraak vulde hij een analyse aan van specialiste Veerle Lenaerts over leiderschap, communicatie en mentaal welzijn. Wouter Vrancken benadrukte hoe belangrijk het is om als leider flexibel te zijn en je aan te passen aan de context en aan de cultuur van de medewerkers. Hij haalde het voorbeeld aan van zijn aanvoerder en verlengstuk op het veld Brian Heynen, die op een andere manier kan worden aangesproken over het belang van op tijd komen dan pakweg de Latijns-Amerikaanse spelers die in hun cultuur heel anders omgaan met tijd. Volgens Vrancken is het slechts mogelijk topprestaties van de spelers te verwachten, als zij ervaren dat ze door de staf en het bestuur ook met veel respect worden behandeld. Het doet denken aan één van de beroemde spreuken van Bond Zonder Naam-oprichter Phil Bosmans: ?Geef mensen een pluim en ze krijgen vleugels?. En dat is volgens Vrancken in de sport niet anders dan in het bedrijfsleven. Positief denken is hoe dan ook de noodzakelijke smeerolie om de motor draaiende te houden, ook na een tegenslag. En ook dat is in sport en bedrijfsleven gelijklopend.
Als leider betrokken zijn bij de groep maar er toch boven staan
Het verhaal van assistent-coaches die vanuit die functie dicht bij de spelers staan en dan als hoofdcoach meer afstand moeten nemen is bekend. Volgens Wouter Vrancken komt het er zowel in het voetbal als in het bedrijfsleven op aan om als leider een goed evenwicht te vinden tussen enerzijds grote betrokkenheid en anderzijds nog het nodige gezag om zonder tegenspraak knopen door te hakken. Trainers mogen streng zijn, maar dat belet niet dat ze ook oprecht gemeend kunnen informeren naar hoe het er met spelers privé aan toe gaat. Het is volgens hem als trainer echter not done om echt bevriend te worden met een bepaalde speler. Na de carrière kan dat uiteraard wel, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de vriendschap tussen Marc Degryse en Jan Boskamp die hem nog altijd liefdevol ?die kleine? noemt. Een andere parallel met het bedrijfsleven is volgens Vrancken het belang van delegeren. Zo is hij als trainer bijzonder tevreden met zijn staff die zijn visie en missie deelt en helpt uitdagen. Teamwork is ontzettend belangrijk in topsport en dat belang blijft alleen maar toenemen. Ook individuele sporters scharen tegenwoordig een heel team van specialisten rond zich. Hoe moeilijker de uitdagingen, hoe meer nood aan inzichten en ideeën vanuit verschillende hoeken en aan de ?wisdom of the crowd?. Vrancken was naar verluidt bij zijn toespraak helemaal in zijn element en zou volgens Made in Limburg al hebben aangegeven dat hij in de toekomst wel vaker aan businessmensen over de parallellen tussen de sport en het zakenleven wil vertellen.