Fan2BE
Home
Follow us
 
Volleybal - Final 4 European Golden League - Yellow Tigers mogen met brons als achtste land naar de FIVB Challenger Cup in Manilla. Eerste tegenstander daar is ... Zweden!

Volleybal - Final 4 European Golden League - Yellow Tigers mogen met brons als achtste land naar de FIVB Challenger Cup in Manilla. Eerste tegenstander daar is ... Zweden!

De Yellow Tigers (Foto CEV/RV) hebben de finale van de European Golden League in Ostrava (Tsj.) niet gehaald. Ze pakten zondag de bronzen plak in de kleine finale voor plaatsen 3-4. De Belgen vielen in de halve finale te licht uit tegen Zweden. Vooral door veel te lage percentages in de aanval. De Scandinavische formatie won de finale tegen gastland Tsjechië, dat eerder Roemenië kon uitschakelen. Als finalisten, dus eerste of tweede in de Final 4, zijn Zweden en Tsjechië nu al geplaatst voor de FIVB Challenger Cup 2024 in Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen. Die Challenger Cup is een bijkomende competitie (4 tot 7 juli) met acht landen. Belgium behoort bij die acht. De winnaar stoot door naar de FIVB Volley Nations League 2025, een landencompetitie op het hoogste wereldniveau.  

Datum: 2024-06-15
Auteur: Leo Peeters

De Yellow Tigers hadden een bijkomende troef achter de hand om er in Manilla ook bij te zijn. Acht landen hebben nu zekerheid. Het deelnemersveld is compleet met organisator Filippijnen, Puerto Rico (Noord-Amerika), Argentinië (Zuid-Amerika), Kenia (Afrika), Vietnam (Azië) en voor Europa het tweetal Zweden en Tsjechië. Het achtste en laatste land is Belgium, op de wereldranglijst FIVB de hoogst geklasseerde natie, die zich niet rechtstreeks via de Final Four van de European Golden League wist te plaatsen. Oké, bingo dus, voor onze landgenoten. Beloond voor hun zes zeges op een rij in de voorronde en hun zege in de kleine finale.

Halve finale EGL

België-Zweden 2-3 (25-16, 22-25, 22-25, 25-22, 12-15)

Het rendement van de Tigers donderde na een riante en snedige eerste set opvallend omlaag. Het mooie liedje duurde niet lang. De zussen Isabelle en Ann Haak, met Alexandra Lazic in steun, rukten over 13-15 en 19-23 op naar de gelijkmaker. Ondanks veel weerstand van Britt Herbots en Britt Fransen. Geen man overboord bij 1-1. Maar de Zweden sloegen, geleid door de Italiaanse coach Giulio Bregoli, alweer hard toe in de derde acte: van 5-11 en nog 11-12 en 16-17 naar een tweede 22-25. In het vierde set moesten de Tigers achtervolgen tot 12-13. Ze slaagden erin via 19-16 en 23-19 een belle op te eisen. Die vijfde set verliep dramatisch mis vanaf 6-6. Isabelle Haak en haar maats forceerden 6-11, dus een + 5. Een behoorlijke afknapper, de eerste nederlaag in de EGL voor onze landgenoten.

?Spijtig, we wilden zo graag winnen, na onze tot hiertoe geweldige zomercampagne en een perfect rapport?, stelde bondscoach Kris Vansnick. Zijn dames probeerden het nog wel in het vervolg van de beslissende vijfde set (8-11, 9-13). Maar Zweden (vorig jaar winnaar, nvdr., maar nadien door Frankrijk uitgeschakeld in de FIVB Challenger Cup), gaf het initiatief niet meer uit handen. Einde verhaal voor de Belgen. Zo is de eerste nederlaag van de Tigers een feit na een ongeslagen 6 op 6 (18 punten) in de poulefase. Die zes zeges in evenveel wedstrijden gaven Belgium wel een boost op de FIVB-wereldranking. Vandaar in extremis de onverhoopte kwalificatie voor de FIVB Challenger Cup 2024.

De cijfertaal: totale puntenstand: 106-103 in het voordeel van de Belgen (en toch verlies). Blok: 9-11. Opslagwerk: 2 aces/11 missers tegen 3 aces/17 missers. Kijken we naar de foutenlast: België: 25 errors, Zweden: 41 (!). En toch liep het mis.

Zelf gescoorde punten (daar knelde het schoentje): België slechts 65 treffers, Zweden 78. De procentuele efficiëntie lag bij enkele Belgische dames ver onder hun mogelijkheden. Britt Herbots, zoals gewoonlijk op stevig niveau, werd topscorer met 26 treffers.  

België: Herbots 26, Martin 2, Krenicky 4, Van Avermaet 6, Fransen 11, Stragier 4. Libero: Rampelberg. Kwamen in: Koulberg, Cos, Gilson 8, Demeyer, Van Geertruyden 4.

Zweden: L. Andersson 12, A. Haak 17, I. Haak 25, Julevik 2, Lazic 18, J. Nilsson 1. Libero: E. Andersson. Kwamen in: Malm 1, Brink, Gustafsson, Van Leusen 2, V. Nilsson.

Uitslag tweede halve finale: Tsjechië-Roemenië 3-1 (19-25, 25-13, 25-18, 30-28)

==

Plaats 3-4

België-Roemenië 3-0 (25-14, 25-12, 25-19)

Een wedstrijd, louter gespeeld voor de archieven en nog enig puntengewin op de rankings. Roemenië kwam er zelden aan te pas. Totale puntenstand: 75-45. Zelf gescoorde punten: 58-31. Foutenlast: 14-17. Blokwerk: 14-3. Wedstrijdduur: 66 minuten.De verschillen liepen hoog op. De Yellow Tigers konden de ontgoocheling van de gemiste finale al snel doorspoelen. Het ticket voor Manilla (FIVB Challenger Cup) lag zaterdagavond al klaar.

België: Herbots 13, Martin 11, Krenicky 2, Van Avermaet 9, Fransen 13, Stragier 10. Libero: Rampelberg. Kwamen in: Van Sas, Demeyer.

Roemenië: Buturez 3, Axinte, Roman 2, Strachinescu 9, Cristea 5, Miron 5. Libero: Veres. Kwamen in: Matei 5, Badia Savu 

Finale

Zweden-Tsjechië  3-2 (25-22, 21-25, 18-25, 25-20, 15-11)

Een jaar eerder won Zweden de Golden European League. Dat huzarenstukje herhaalde zich in Ostrava. Tsjechië moest in eigen huis plooien voor het geweld van de zussen Isabelle en Anna Haak en de sterke Alexandra Lazic.

Zweden: L. Andersson 10, A. Haak 8, I. Haak 26, Julevik 1, Lazic 11, J. Nilsson 8. Libero: E. Andersson. Kwamen in: Malm, Brink, Gustafsson.

Tsjechië: Havelkova 6, Koulisiani 6, Valkova 1, Jhelarova 6, Mlejnkova 20, Orvosova 20. Libero: Digrinova en Dostalova. Kwamen in: Pavlova, Faltinova 2, Grabovska, Brancuska 1.

EINDSTAND Final 4 European Golden League vrouwen: 1. Zweden, 2. Tsjechië, 3. België, 4. Roemenië.

==

FIVB Challenger Cup

De FIVB Challenger Cup bij de vrouwen met 8 landen vindt plaats op de Filippijnen.

De vier kwartfinales (op 4 juli) zijn België-Zweden (!), Tsjechië-Argentinië, Vietnam-Filippijnen en Puerto Rico-Kenia.

De mannen werken hun FIVB Challenger Cup af in China.

De vier kwartfinales (op 4 juli) zijn België-Kroatië, China (bondscoach Vital Heynen)-Mexico, Egypte-Qatar en Oekraïne-Chili.

De winnaar (M/V) stoot door naar de FIVB Volley Nations League. Plus het hoogste en nog niet geplaatste land op de wereldranking. 

Ter info: FIVB Volley Nations League breidt uit van 16 naar 18 landen in 2025

PS: Op de O.S. Paris 2024 is geen Belgisch team present in het beachvolleybal. In de finale van de Nations Cup in Jurmala (Letland)  kon alleen de winnaar (M/V) een olympisch ticket verzilveren. Bij de vrouwen moesten Sarah Cools-Lisa Van den Vonder en Jade Van Deun-Youna Coens in de poulefase afhaken. Bij de mannen bleken de kwartfinales het eindpunt te zijn voor onze landgenoten Kyan Vercauteren-Daan Hendrikx en voor  Louis Vandecaveye, gekoppeld aan zijn broer Gilles Vandecaveye.

 



Tags: volleybal2024qatarbeachvolleybeachvolleybalsarah coolslisa van den vonderkyan vercauterennations league

Gerelateerde artikels

Ontdek ook onze sponsors


Commentaar


Super foto

Loving it


Quizvraag

Voetbal

Welke coach leidde de Rode Duivels naar de halve finales van de FIFA Wereldbeker in 2018



Ontdek ook onze sponsors