Beste sportliefhebbers de aandacht in België is klein voor Voltige....is acrobatiek op een bewegend paard. In Limburg zijn de voltigeurs op één hand te tellen. Nochtans een prachtige, indrukwekkende sport. Toptalent in de Voltige is Yana Krammerhoffer uit Heusden-Zolder. Haar parcours is gewoon schitterend en dit seizoen wil ze ook die lijn doortrekken als senior. Fan2.be dacht een ideaal moment om Yana Krammerhoffer eens te contacteren en vooral om ook die prachtige sport de nodige aandacht te schenken.
Yana ik ga meteen met de deur in huis vallen. Ik heb weinig of geen verstand van Voltige, maar was enorm onder de indruk toen ik je filmpjes op YouTube zag. Hoe is het allemaal begonnen en waarom de keuze voor deze aartsmoeilijke sport?
"Ik was nog geen drie jaar en begon als kleuter met turnen", opende de sympathieke Yana Krammerhoffer. "Vanaf mijn zesde jaar kwam de stap naar de toestellen in het turnen. Als kind had ik al meteen de aantrekkingskracht voor paarden en op 10-jarige leeftijd gingen we op vakantie naar Hongarije. Op een paardenboerderij kreeg ik de kans om kennis te maken met voltige. Mama zei onmiddellijk grijp je kans (lacht). Meteen had ik de microbe te pakken en gedurende zes jaar heb ik mijn twee sporten gecombineerd. Op 16-jarige leeftijd koos ik om voluit te gaan voor voltige. Het is acrobatie op een paard en voor mij de mooiste sport die er bestaat."
Is er in Limburg überhaupt wel een club? En zijn er veel voltigeurs in België?
"Tja, de sport krijgt inderdaad weinig aandacht in België", vervolgt de 21-jarige studente kinesist. "In Limburg is er zelfs geen club! Ik ben aangesloten bij Hosewol-Proost in Vosselaar. In Limburg zijn we met slechts een viertal voltigeurs en in België schat ik tussen de 100 en 150. In de buurlanden krijgt onze sport wel de nodige aandacht. Uit Nederland, Duitsland en Frankrijk komen toppers die op wereldvlak een rol van betekenis kunnen spelen. Ik heb ook prachtige prestaties geleverd tot vorig jaar bij de U21 op internationaal vlak."
WK en EK
"Zo kon ik deelnemen aan het EK 2022 in Hongarije en vorig jaar was ik present op het WK in Zweden. Om bij de top te horen is veel training nodig en daarvoor trek ik regelmatig naar Nederland of Duitsland om het niveau omhoog te kunnen krikken."
Senior
"Dit seizoen is er de overstap naar de seniors en mijn bedoeling is om ook hier internationaal een goed figuur te kunnen slaan. Ik heb alle vertrouwen in mijn paard Kaiserchief en mijzelf. Kaiserchief is van de club. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik dit seizoen met mijn eigen paard Fantastic ging starten, maar door gezondheidsproblemen is dat helaas niet kunnen doorgaan. Gelukkig was er nog plaats op Kaiserchief en mag ik nu mijn seizoen met hem doen."
Is voltige een dure sport? Kan je er professioneel van leven?
"Tja, het is zeker niet goedkoop. Ik krijg ondersteuning van de federatie, maar er zijn nog veel kosten. En prof worden in onze mooie sport is helaas niet mogelijk. Of ik geen sponsors kan vinden? Je mag hier een warme oproep doen (lacht). Sponsors zijn uiteraard altijd welkom en ze krijgen toch de nodige aandacht op internationaal vlak. Voorlopig is mijn mama Natalie mijn hoofdsponsor (lacht) en ook natuurlijk mijn grote steun. Dank je wel mama voor alles wat je voor mij doet!"
Heb je speciale doelen dit seizoen?
"Ja, ze komen snel in aantocht (lacht). Binnen één maand is er in Lier een internationaal tornooi. Een aanrader om eens te komen kijken. Eind juni wil ik mij tonen in Aachen en in de zomer is er het WK in Zwitserland. Ik moet daarvoor eerst nog de nodige punten sprokkelen, maar de vorm zit goed en ik heb er alle vertrouwen in. Natuurlijk is de concurrentie bij de seniors groter, maar ik voel mij topfit en ben klaar voor een mooi seizoen."
Heb je nog wel tijd voor iets anders?
"Niet zo veel. Af en toe met de vriendinnen eens iets gaan drinken. En als ik de kans krijg supporteren voor mijn broer Liam, die basketbal speelt bij KSTBB. De Kanaries kunnen nog kampioen worden. Ik kijk er nu reeds spannend naar uit, want basketbal is ook een prachtige sport", besluit Yana Krammerhoffer.