Dat de 39-jarige Hasseltse Karen Van Proeyen (°18/11/1984, foto), een topper is op halve en hele marathons, dat is een apart verhaal. Ze is doctor in de biomedische wetenschappen aan de KU Leuven. Gepromoveerd op een proefschrift over ?Effecten van nuchter trainen op het spiermetabolisme?. Karen is ook onderzoekscoördinator op het Departement Gezondheid & Wetenschap aan de Hogeschool Artevelde-Plantijn (AP) in Antwerpen. Zij heeft een eigen bedrijf, K.Run (de K. van Karen): zo begeleidt ze atleten, aangepast aan hun individuele behoeftes. Zij geeft les over gezondheid en fysieke prestaties aan de Vlaamse Trainerschool. Ze behoort tot de top van de Belgische marathon en heeft tal van nationale titels op haar naam. Karen Van Proeyen is aangesloten bij club ROBA (Regio Oost-Brabant Atletiek), één van de grotere atletiekclubs in Vlaanderen, met vestigingen in Betekom, Diest en Wespelaar.
Voor Karen Van Proeyen tien jaar geleden in 2014 Belgische kampioene werd op de 10.000m en op de halve marathon (21,100 km), was ze een rijzende ster in het Limburgse basketbal. ?Ik speelde bij vier clubs: B.T. Hasselt (Kuringen), Runkst Hasselt, Lummen en Zonhoven. Per toeval heb ik dan de overstap gemaakt naar de atletiek. Ik ben een laatbloeier in die sport. Hoe ging dat in zijn werk? Iemand in academische kringen vroeg me langs de neus weg om mee te lopen in een run tussen Leuven en Louvain-la-Neuve. Dat ging zonder enige voorbereiding zo goed, dat ik de loopmicrobe te pakken kreeg. Elke race opnieuw verbeterde ik mijn tijden. Mijn gestalte (1m60) en gewicht (45 kg) spelen qua snelheid in mijn voordeel. Zo is het allemaal heel spontaan begonnen.?
Je moet een speciale doorzetter zijn: al die oefenkilometers afmalen. Toch niet min?
?Lopen is mijn grootste passie. Naast TV-kijken, een fietstocht met mijn lief Wouter, een terrasje doen of uit eten gaan. (Lacht). Mijn favoriete menu: kreeft of gamba?s. Ik train tussen 120 en 160 km per week. Mijn maximum is 210 km. (5000 tot 6.000 km per jaar, nvdr.). Het kan in een specifieke voorbereiding zelfs meer zijn. Ook trek ik soms op hoogtestage. Zo zag ik al een stuk van de wereld: Ethiopië, Kenia (Afrika), Font-Romeu (Frankrijk), Sankt-Moritz (Zwitserland) en Dullstroom (Zuid-Afrika). Allemaal plaatsen op grote hoogte. De stages worden uitgewerkt in functie van de koersen die ik wil lopen. Het gaat niet om wedstrijden op de piste, die doe ik heel weinig. Wel om langere afstanden in stratenlopen. Of sporadisch in het veld, de vroegere Cross Cup, nu onder de nieuwe naam ?Energy Vision?. Ik won zo de BK-titel Masters in december 2023 in Brussel.?
Jouw broer Bart en vanzelfsprekend ook jouw vriend Wouter Simons zijn ?die-hard?-fans?
?Klopt. Bart is misschien minder fanatiek. Wouter komt uit de triatlonsport en heeft een mooie job als verantwoordelijke voor het patrimonium (gebouwen) van het Atlascollege in Genk. De interesse van Wouter is ook een beetje verschoven in mijn richting. Minder triatlon (zwemmen, fietsen, lopen), maar puur lopen. Trouwens, de hele familie en vele vrienden staan achter mij.?
Je coördineert ook nieuwe initiatieven van de Vlaamse Atletiekliga (@atletiek.be) en de @klimenbergsportfederatie. Met de steun van @sportvlaanderen, onder de noemer ?The Sky is the limit?.
?Ja, het gaat om ?trailrunnen? en skyrunnen. In trailrunnen ben ik Belgisch kampioen. Een heel zware discipline. Meestal georganiseerd op onverharde bodem, dus in heuvelachtige bossen. Over twee weken staat het BK op het programma in Laroche in de Ardennen. Skyrunnen wordt beoefend in het hooggebergte, boven 2.000 meter. Daarvoor moet je naar het buitenland. Het is een zeer technische sporttak. Ik tracht beide projecten ?in the picture? te brengen. We delen de kennis en de ervaring van verscheidene experten om jong en oud een intense sportbeleving te bezorgen.?
Je hebt zopas een eigen bedrijf opgericht: K.Run. Kan je het initiatief even toelichten?
?Ik ben zo blij met de opstart. Alle lopers (M/V), van welk niveau en voor welke afstand ook, zijn welkom. Ik heb al een 30-tal gegadigden. Ik teken hun persoonlijke begeleiding uit. Verder zal ik les geven, webinars (online clinics) leiden, artikels produceren over sport en gezondheid. En ik wil in 2024 mijn eigen sportieve ambities uitbreiden.?
De laatste jaren gaat het prima. Met acht nationale titels op een rijtje.
?Ja, ik overloop ze even. BK overall vrouwen: 10 km op piste en halve marathon (2014), marathon (2019), marathon (2022) en trailrun marathon (2024). BK Masters: marathon (ASML in Eindhoven) en veldlopen (2023) en halve marathon (2024 in Gentbrugge). In die laatste race finishte ik een kleine minuut trager dan mijn PB, mijn ?Personal Best?, maar het gevoel zat prima. Ik werd ook tweede op de bergmarathon Jungfrau (Zwitserland), tweede op 20 km door Brussel en allerlei overwinningen op diverse afstanden: Midwinter marathon in Apeldoorn (Ned), Hoeselt-run (10 en 16 km), Chouffe Trail (36 km) in Houffalize, Coalminers Trail (21 km) in Genk. Met dank aan mijn top coach Luc Verlaenen en mijn liefste Wouter. Ik hoop dat niveau dit seizoen door te trekken op het BK trailrun in Laroche over twee weken. En op de marathon van Rotterdam in april.?
We maken een zijsprongetje. Met een vraag aan voedingsdeskundige Joany Looijer: jij bent betrokken bij de prestaties van Karen? Per event? Of op vraag?
?Idd, ik werk met Karen, op haar vraag, als zij nood heeft aan advies. Een tijd geleden, vlak voor het Belgisch kampioenschap marathon, heb ik haar kennen. Omdat Karen datzelfde jaar tijdens haar bergmarathon in Zwitserland (de Jungfrau-marathon), met maag-darmproblemen te kampen kreeg, besloot ik mijn praktijkcasus van de International Society of Sports Nutrition aan haar te besteden. In de laatste intensieve trainingsweken hield ik dagelijks haar calorie-inname in de gaten en al snel werd ik een deel van haar team. Het was geweldig om te zien dat Karen het kampioenschap afsloot met goud en een persoonlijk record. Haar maag-darmproblemen waren verleden tijd.
Karen heeft een indrukwekkende academische achtergrond (ze deed onderzoek naar de effecten van beta-alanine op sportieve prestaties) en de inspiratie is wederzijds. Ze blijft nieuwsgierig en verwonderd, ondanks haar uitgebreide wetenschappelijke kennis. Als haar voedingscoach voel ik de verantwoordelijkheid om voor haar te zorgen, en Karen laat dat gemakkelijk toe. Mijn hoogste prioriteit was de bekommernis, dat ze voldoende en gezond bleef eten, ondanks haar afnemende eetlust (een normaal gevolg van intensieve duurtraining) en dat ze tijdens haar trainingen energiek bleef. Stress, slecht slapen, blessures en faalangst zijn allemaal signalen van ?lage energiebeschikbaarheid?, een belangrijk issue in de wereld van sportvoeding. Ik geef graag een weetje mee: zelfs een marathonloper heeft een optimaal loopgewicht: niet te hoog, maar ook niet te laag.?
Terug naar jou, Karen. Koester je nog andere buitengewone doelen in je carrière?
(Droomt een beetje weg) ?Misschien ooit - wie weet - eens een ultraloop afwerken van 120 tot 160 km. Een grensverleggende uitdaging. Ik heb het nog niet uitgetest hoe lang ik kan blijven lopen aan een stuk. Nu is dat 45 km op volle snelheid."
Huidige begeleiders
Trainer: Luk Verlaenen (komt uit Rotselaar). Luk is ook de trainer van Soufiane Bouchiki die nog probeert een ticket voor Parijs 2024 te pakken.
Krachttrainer: Raf Maiore (oprichter van EDUCARE in Diepenbeek en Bilzen)
Sportdokter: Vincent Vanbelle
Voedingsadvies/lichaamssamenstelling: Joany Looijer
Persoonlijke sponsors
Sports 2 (Sports Supplements)
ROBA (Regio Oost-Brabant Atletiek)
Kinépraktijk EDUCARE (Diepenbeek en Bilzen)
Persoonlijke records
1500m: 4?44?72
3000m: 9?53?
5000m: 16?57?93 (Flanders Cup in Ninove)
10.000m: 34?51? (in Londen)
15 km 53?17? (Dwars door Hasselt)
10 mijl: 57?56? (Antwerp 10 miles)
Halve marathon: 1u.15?48? (Runners Lab - Gent 2022)
Marathon: 2u.34?05? (Eindhoven 2023)