Iedere atletiekfanaat kent grote namen als Bashir Abdi, Koen Naert en Michael Somers. Dat zijn onze drie Belgische toppers op de lange en op de super lange afstand: de legendarische marathon. Bashir, Koen en Michael zijn op dit ogenblik de drie gerechtigde Belgische deelnemers aan de olympische marathon in Parijs. Op een circuit met de Eiffeltoren aan de horizon, op het Marsveld in centraal Parijs, als baken van herkenning en oriëntatie. Maar met Lashene Bouchikhi (zie foto van zijn race in Valencia), jongere broer van de gestopte vedette Soufiane, is er nog een rasechte toploper in de running voor de O.S.. Lahsene liet schitterende tijden optekenen in drie marathons. Op 20 februari 2022 in het Zuid-Spaanse Sevilla. Zijn tijd: 2 uur, 10 minuten en 22 seconden. Op 16 april 2023 in Rotterdam. Tijd: 2.12.01. En op 3 december 2023 in wereldstad Valencia. In een geweldige tijd: 2.08.36. Amper 27 seconden kwam de sympathieke Antwerpenaar met Marokkaanse roots (spreekt vloeiend Nederlands) te kort aan de streep om dat derde ticket van Michael Somers af te snoepen. Op 10 maart in het Spaanse Barcelona waagt Lahsene nog een voorlaatste kans om aan de Costa Brava zijn olympische droom te realiseren. Hij wordt daarbij optimaal bijgestaan door trainer Luk Vanlaenen uit Rotselaar en de Truiense sportvoedingsdeskundige Joany Looijer (foto onderaan). Zij waakt over het aspect ?recuperatie?. De juiste voeding hoort in haar pakket van tools om prestatiegericht te werken. Op nu, met Lahsene, naar een geweldige prestatie in Barcelona. ?Een parcours dat me zeker moet liggen?, klinkt het heel opgewekt. ?Ik doe er alles aan om mijn missie te doen slagen.?
Zo koos Lahsene Bouchikhi met zijn diploma bachelor Business Management voor een loopbaanonderbreking bij de FOD justitie (parket van Antwerpen). De 30-jarige heeft het voordeel dat hij volledig kan rekenen op zijn familie, op Antwerpen-Zuid. Hij komt uit een groot gezin van negen kinderen. Zeven broers en een zus doen er alles voor om zijn opzet te doen slagen.
Drie landgenoten hebben momenteel hun olympisch ticket te pakken. Het gaat om Gentenaar Bashir Abdi (beste tijd 2.03.47), Roeselarenaar Koen Naert (2.06.46) en Michael Somers uit het Leuvense (2.08.09 in Berlijn). Het is die laatste tijd die Lashene Bouchikhi (beste tijd 2.08.36 in Valencia, 26.000 deelnemers) wil verbeteren. Ook onze nationale nummer vijf Luikenaar Amaury Paquet (2.08.44) heeft niet alle hoop opgeborgen. Op 14 april in Rotterdam volgt nog de ultieme kans op deelname aan de O.S. Parijs 2024. Alle genoemde atleten behoren tot de Belgische top zes aller tijden. Top zes, ja, omdat Vincent Rousseau zich jaren geleden op de derde plaats nestelde.
Lashene Bouchikhi, net zoals Koen Naert aangesloten bij Excelsior Brussel met thuishaven in het Koning Boudewijnstadion, verbeterde in Valencia zijn vroegere persoonlijke record (2.10.22) met bijna twee minuten. De uitdaging is om op 10 maart in Barcelona nog enkele grenzen te verleggen.
Eerst wil Lashene toch even stilstaan bij de tragische dood van de Keniaanse wereldrecordhouder marathon Kelvin Kiptum (24), die op een zucht stond om de magische grens van 2.00.00 (twee uur) te doorbreken. Hij knalde helaas, mogelijk door oververmoeidheid, tegen een boom, ook zijn trainer kwam om bij dat accident. ?Het is allemaal intriest. Een zware slag voor de atletieksport, nog meer voor zijn familie. Zo jong. Ik heb weliswaar nooit met hem gelopen?, stelt Lahsene. ?Maar uiteraard ken ik vele Kenianen, omdat ik er ooit een hoogtestage deed. Ik heb mijn grote progressie te danken aan een combinatie van sport en studie aan de Eastern University van Michigan (USA). Ik weet dat ik nog kracht te kort kom. Kracht is de sleutel voor succes. In Valencia kreeg ik rond de 35ste km problemen met mijn quadriceps. Elke stap begon pijn te doen. Anders was ik nog dichter gefinisht. Ik probeer nu in samenwerking met trainer Luk en ook via advies van Joany verdere progressie te maken.?
Er komt wel een en ander bij kijken. Heel wat aspecten kunnen het eindresultaat beïnvloeden?
?Ja, ik tracht mijn voorbereiding goed in te delen. Met trainingen outdoor van 15 km en daarna 10 km op de loopband thuis. Ook een beetje intervaltraining. Volgende donderdag ben ik ter plaatse. Dan houd ik heel nauwgezet de klimatologische omstandigheden in de gaten. Het weer, lees droogte of regen, zon of wolken, stevige wind of een briesje?. Wind tegen of wind in de rug, dat is een enorm verschil in verbruik van energie. Allemaal elementen die mee de eindtijd bepalen. Ook het werk van de ?hazen? is super belangrijk. Ik kan maar hopen dat alles ideaal meezit.?
Ook eten en drinken moet je zeer gecontroleerd in de gaten houden?
?Klopt. Overal staan wel kraampjes met drank ter beschikking. Maar dan nog. Ik heb al ervaren wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld maagklachten. Vanaf km 35 - het kritische punt - wordt het voor de meesten heel lastig. Ik ken dat gevoel ook. Die grens van 35 km is ?een muur?, gevaar op uitdroging neemt toe. Ik weeg nu 59 à 60 kilogram voor 1m77 lengte, bijna ideaal. Ik wil nog een tikje zakken. Elke tred begint rond km 35 pijn te doen en kost dus extra energie. Dat ultieme pijnpunt zou ik moeten kunnen verleggen naar 40 km om daarna het laatste greintje kracht uit mijn lijf te persen. Het is in Barcelona een gelijkaardige race als in Sevilla. Vrij vlak, want het startpunt en het eindpunt moeten minimaal op hetzelfde zeeniveau liggen. Een marathon bergaf of steil bergop bestaat niet, want die beantwoordt niet aan de normen van de IAAF. Maar ja, stukken vals plat kunnen zeker voor de schifting zorgen. Mijn sterkte is dat ik lang kan meegaan, ook aan een hoger tempo. Ik ben 30 jaar, ik hoop nog zeker tien jaar mee te draaien. (lacht) Ik ben nog lang niet ?uitgelopen?. De beste jaren moeten nog komen. Dus kijk ik nu al uit naar de volgende Olympics in Los Angeles 2028.
Sportvoedingsdeskundige Joany Looijer uit Sint-Truiden is in haar nopjes.
?Ik ben blij dat ik Lahsene mag begeleiden. Het is grappig dat hij een hele tijd geen voedingsbegeleiding wenste. Ja, ik begrijp het: eten is vaak o zo lekker. Hij keek ondertussen wel met een half oog naar zijn straffe oudere broer Soufiane (13de op het WK 10.000m in Doha), die zijn voedingsbegeleiding eerder en heel gedreven aanvatte en op korte tijd veel sneller liep. Na de marathon van Sevilla vorig jaar, waaraan beide broers deelnamen, ontmoette ik Lahsene voor het eerst. Na de aankomst hebben we de samenwerking opgestart. In Sevilla had Lahsene zeker nog sneller gekund. Hij had de frissere benen. Maar zijn broer Soufiane raakte licht geblesseerd en Lahsene besloot bij zijn broer te blijven. Het was fantastisch die twee prachtige atleten samen te zien lopen, kippenvel! Ik waak nu over zijn dagelijkse voedselinname: carb load, hydratatie en fuel tijdens de race. Ik hoop op een super resultaat. Hij wordt sinds enkele dagen gesponsord door ?Maurten?, hèt merk van voedingssupplementen voor de elite van de marathonlopers. Ik gun Lahsene alle succes. Ik ontferm me ook over Karen Van Proeyen, Belgische subtop marathon en de Nederlandse subtopper Danielle Van Eeuwijk, getraind door Tarik Fawzi. Daniëlle brak laatst haar PR met 8 minuten, te danken aan de voedingsbegeleiding. Ook Karen kon haar beste tijden al opschonen. Heerlijk om dat allemaal mee op te volgen.?