Geert Degrande (fan2.be): Met www.fan2.be hebben we een belangrijke missie: de amateursportclubs financieel ondersteunen. We doen dat omdat we ervan overtuigd zijn dat topsport niet mogelijk is zonder amateursport. Zonder KVE Drongen was er geen sprake geweest van Kevin De Bruyne bij Manchester City. Maar we doen het ook omdat de zowat 25.000 amateursportclubs in ons land een bijzonder belangrijke sociale en maatschappelijke rol spelen. Sport bevordert fysiek en mentaal welzijn, maar is ook belangrijk om inclusie en diversiteit te bevorderen en kan een belangrijk vehikel zijn om aandacht te vragen voor duurzaamheid. De rol van sport in het sociale weefsel is nu ook in Nederland bevestigd door een onderzoek van het onafhankelijk marktonderzoekbureau Markteffect (
Representatieve steekproef
In augustus 2023 ondervroeg Markteffect 1.025 Nederlandse respondenten van 18 jaar en ouder. Zij zijn gevraagd hoe vaak zij sporten waarbij ze harder gaan ademen, hijgen of zweten. 30% van de steekproef sport niet intensief en behoort dus tot de niet-sporters, terwijl 22% van de steekproef meer dan 2,5 uur per week sport en dus tot de intensieve sporters behoort. De resultaten van het Nederlandse onderzoek ? maar er zijn weinig redenen om aan te nemen dat een gelijkaardig onderzoek in Vlaanderen sterk verschillende resultaten zou opleveren - bevestigen dat sportbeoefening een veel belangrijkere rol speelt dan we denken, met name op sociaal vlak. Sportbeoefening, die voor veel mensen gebeurt bij een amateursportclub, kan een enorm wapen zijn om sociale contacten en verbinding te stimuleren en dus eenzaamheid tegen te gaan. Tegelijk kan sportbeoefening sociale vaardigheden bijbrengen en jongeren beter leren omgaan met inclusie en diversiteit.
Maatschappelijke bijdrage van sporters
Het Nederlandse onderzoek keek welke maatschappelijke bijdrage sporters en niet-sporters eigenlijk leveren. Het is natuurlijk geen verrassing dat de cijfers van het onderzoek aangeven dat sport een hele scala aan voordelen biedt, zowel voor de individuele gezondheid als voor de maatschappij in haar geheel. Zo beoordelen sporters (62%) en intensieve sporters (72%) hun gezondheid als goed of zeer goed terwijl dat cijfer bij de niet-sporters slechts op 50% ligt. Naast de fysieke gezondheid ervaren sporters en intensieve sporters zichzelf volgens het onderzoek als een gelukkiger mens. Een kwart van beide groepen geeft aan een gelukkig mens te zijn, tegenover 13% van niet-sporters. De betere fysieke en mentale gezondheid van sportbeoefenaars is natuurlijk ook een goede basis voor betere en meer sociale contacten en dus ook voor de broodnodige verbinding, waar iedereen vandaag naar zoekt. Bijna 60% van de intensieve sporters geeft in het onderzoek bijvoorbeeld aan zich graag onder de mensen te begeven, terwijl dat cijfer bij de niet-sporters maar op 45% ligt. Ook is opmerkelijk dat sporters beter contact onderhouden met hun buren, waarmee bijna twee derde van de sporters het (helemaal) mee eens is, tegenover meer dan de helft van de niet-sporters. Dit benadrukt de positieve rol van sport in het sociaal domein. Uit de bevraging blijkt voorts dat sporters, met name intensieve sporters, meer betrokkenheid tonen bij maatschappelijke kwesties en meer openstaan voor diversiteit en inclusie.