Geert Degrande (fan2.be): Op maandag 20 november zond Canvas de documentaire ?Rugby Sevens, de weg naar Parijs 2024? uit. Het was een beklijvend programma over de zoektocht naar sportief succes in een sport die in België weinig of geen traditie heeft en waarover vele mensen nog altijd vreemd opkijken als ze horen dat ook vrouwen die sport beoefenen. Uiteindelijk konden de Sevens zich niet rechtstreeks plaatsen voor de Olympische Spelen van Parijs en evenmin voor het toernooi waarin ze nog een kans zouden hebben om dat te doen. De ambitie om er in 2028 in Los Angeles wel bij te zijn blijft evenwel intact. De documentaire toonde een prachtig sportverhaal, dat gelijkenissen vertoont met de eerdere avonturen van de Belgian Bullets in het bobsleeën, maar liet volgens teammanager Marcia De Wolf ook nog veel prachtige achtergrondverhalen niet zien. ?De sevens zijn de perfecte illustratie van wat sport kan betekenen rond verbondenheid en inclusie?, zegt ze. ?Er zijn dan ook veel meer verhalen over dit avontuur te vertellen dan alleen de sportieve.?
Steeds populairder
In Rugby 7 spelen twee teams tegen elkaar op een veld van dezelfde afmetingen als bij het klassieke rugby dat met 15 wordt gespeeld. Meer dan de helft minder spelers op een even grote ruimte betekent dat het spel veel sneller gaat, maar ook enorm veel fysieke kracht eist. Vandaar dat de wedstrijden slechts twee keer zeven minuten duren. Maar ook dat draagt bij aan de spektakelwaarde. In 2016 werd de sport voor het eerst ook opgenomen in het programma van de Olympische Spelen. In Rio versloeg Australië in de finale Nieuw-Zeeland. Vijf jaar later in Tokio ? de Olympische Spelen werden omwille van corona een jaar opgeschoven ? versloeg Nieuw-Zeeland in de finale Frankrijk. De Belgian Sevens, zoals het Belgische damesrugbyteam dat rugby 7 speelt, wordt genoemd, worden gecoacht door Emiel Vermote en mental coach Eline Berings, die door haar opleiding als psycholoog én haar verleden als topsporter in de atletiek het klappen van de zweep kent. Ze hebben van in het begin de bedoeling gehad om vooral te groeien. Deelname aan de Olympische Spelen in Parijs zou leuk geweest zijn, en dat het niet lukte leidde wel tot wat teleurstelling, maar dat heeft de ambitie niet gefnuikt om er in 2028 wel bij te zijn. Teammanager Marcia De Wolf benadrukt hoe uniek de aanpak is van dit coachingduo en hoe sterk die aanpak de dames die deel uitmaken van het team helpt om hun volledige potentieel te benutten. Niet alleen op het rugbyveld maar ook in hun leven daarbuiten. In die zin is wat de Sevens doen de perfecte illustratie van de sociale rol die sport vervult (Fan2.Be - Nederlands onderzoek bevestigt : sociale rol van sport kan niet genoeg worden benadrukt).
Franstalige speelsters op de loonlijst van Adeps
Ondertussen is het rugby voor veel leden van het team uitgegroeid tot een dergelijke passie dat ze er ook professioneel wilden mee bezig zijn, zonder zich nog zorgen te moeten maken over de moeilijkheid om werken en sporten te combineren. En die kans hebben de Franstalige speelsters ondertussen gekregen van Adeps. Cécile Blondiau, Margaux Stévins, Manon Nairac, Emilie Musch en Margaux Lalli krijgen ook in 2024 een halftijds profcontract en behoren tot de 77 Waalse topsporters die door Adeps ? de tegenhanger van Bloso ? worden gesteund. ?Natuurlijk is dat contract geen vetpot en het zou mooi zijn als ook onze Vlaamse speelsters ooit een dergelijk contract zouden krijgen?, geeft Marcia De Wolf aan, ?maar alle beetjes helpen om dit project almaar professioneler aan te pakken. Ondertussen heeft het rugby met TVH trouwens ook een heel sterke structurele sponsor aangetrokken. (Fan2.Be - Rugby Vlaanderen zet na campagne deuren open voor ?trial day? en kondigt mee nieuwe nationale hoofdsponsor aan).? Het moge dan ook duidelijk zijn dat over de unieke aanpak van de Bel sevens en over de mogelijke resultaten daarvan het laatste woord nog niet is gezegd.