Mooi en veel volk in de prachtige accommodatie ?De Uitdaging? in de onmiddellijke buurt van C-Mine in Genk. Moderator Philip De Hollogne van PDH Consulting leidde alle interviews in interessante banen. Het Hasseltse managementbureau Artist Amplifier met Ian Redan regisseerde een ontmoeting tussen de Genkse oud-olympiër Abdel Wahhabi en Brusselaar Vaseli Usturoi (Ganshoren): de grote Belgische hoop als vedergewicht (-57 kg) op een medaille op de O.S. 2024 in Parijs, exact honderd jaar na het gouden eremetaal van Luikenaar Jean Delarge (weltergewicht) in de Franse hoofdstad in 1924. Present waren o.m. Thierry Courtois, als vertegenwoordiger van zoon Thibaut (Real Madrid), die betrokken is bij de campagnes van Artist Amplifier. Wie was er nog... jawel, de bekende Nederlandse oud-bokser Arnold Vanderlyde, drievoudig bronzen medaillist op de Olympische Spelen. Het is Vanderlyde die licht weltergewicht Wahhabi steun gaf in zijn selectie voor Barcelona ?92. Tussen Arnold en Abdel is een levenslange vriendschapsband gesmeed. Op de meeting, op de foto links Vasile Usturoi, centraal Abdel Wahhabi en rechts trainer Hubert Fierens, werd een symbolische olympische fakkel aan Usturoi overhandigd.
Eerst kruipen we even in onze teletijdmachine. Abdel Wahhabi kwam in 1983 met zijn ouders vanuit Marokko naar België. Arnold Vanderlyde: ?Abdel heeft negen jaar getraind om dat olympisch ticket te bemachtigen. Man-man: die kerel had een ongelooflijke zelfdiscipline. Kan je geloven dat hij in die tijd voor trainingen liftend heen-en-weer naar Maastricht kwam. Ik zie het niemand hem nadoen. Ik moet zeggen dat de bokssport qua opleiding - zeker in de stad Genk - in België mijlenver vooruitloopt op mijn eigen Nederland. Via de juiste strategie. De setting in ?De Uitdaging? is schitterend, een bron van sportief genoegen voor jong en oud. Het is zo knap dat Abdel 32 jaar later de fakkel kan doorgeven aan Vaseli Usturoi, die op zijn twaalfde vanuit de Roemeense hoofdstad Boekarest naar België kwam. Vaseli is een man met enorme capaciteiten. Iedereen acht hem in staat om een medaille naar België te brengen. Zijn trainer Hubert Fierens uit Sint-Job-in-?t-Goor staat pal achter hem.?
We stellen graag het grote boksinitiatief van de Stad Genk en Wahhabi kort voor. Onder de noemer ?Opboksproject in ?De Uitdaging? aan de Evence Coppélaan 99 in Genk, koppelt Abdel Wahhabi al vele jaren zijn sportief project aan een grote sociale inslag. Hij neemt veel kansarme jongeren op sleeptouw. Jongens, maar ook meisjes. Pro diversiteit, tegen radicalisering, met een aanpak van agressiebeheersing en het aanleren van waarden. In boksen staat vooral het element ?respect? binnen en buiten de ring op de allereerste plaats. Prachtig toch!
We hadden het genoegen met Vaseli Usturoi een heel fijne babbel te hebben. Hij is kapper van opleiding, maar zet nu vol ?in? op zijn sport. Het talent druipt er vanaf, ook de charme, de uitstraling en de spectaculaire wil om elke kamp te winnen. Anders is het voor hem niet goed.
?Ik kan het ook niet verhelpen, maar ik ben een perfectionist?, lacht hij. ?Abdel Wahhabi is voor mij een unieke ?inspirator?. Ik geniet de volle steun van de Vlaamse Boksliga, ook van Sport Vlaanderen (stevige initiatieven na de O.S. in Rio 2016), en van mijn entourage. Zo kreeg ik kansen. En die kansen wil ik waarmaken. Twee jaar geleden kwam mijn carrière in een stroomversnelling. Sinds 1955 ben ik de eerste Belg die op het EK in Yerevan (Armenië) de Europese titel kon grijpen. Vorig jaar pakte ik de bronzen medaille op de European Games in Krakau (Pol). Die stunt werd beloond met een ticket voor Parijs ?24.?
Door zijn druk programma was Vaseli er niet bij op de grote olympische stage van de Belgen in Belek in Turkije. Maar bondscoach Raffaele Bergamasco (Ita) volgt zijn kandidaat-medaillewinnaar op de voet. De 26-jarige heeft als wapens zijn explosiviteit, zijn techniek en zijn snelheid. Hij heeft de laatste paar jaar ook hard ingezet op het betere ?voetenwerk?. Hij slaat soms zo snel toe - en dat is geen verzinsel - dat de kampjury het niet altijd gezien heeft, hoe hij het allemaal doet. Hij kan bliksemsnel counteren, behoudt alle kalmte midden in een gevecht en heeft een sterk overzicht. Kortom, deze klepper neem je niet snel te grazen. Dan moet je van heel goeden huize zijn.
Usturoi: ?Boksen vergelijk ik altijd met ?dansen?. Ja, je moet een ?danser? zijn: slagen ontwijken, zeer snel bewegen in cirkels of driehoeken, alert en waakzaam boksen en geen domme dingen doen. Al zeg ik het zelf, ik ben mentaal altijd sterk geweest. Ik laat me zelden uit mijn lood slaan. Ja, ik ga voluit voor de gouden plak. In het vedergewicht zijn een 17-tal boksers ingeschreven. Ik moet vier kampen op een rij winnen om de ultieme triomf te beleven. De uitdaging is bijzonder alert te vechten. Olympisch boksen gaat slechts over 3 x 3 minuten, geen 10 x 3 minuten zoals bij de profs. Neen, je moet ?je kopje? er elke seconde bij houden. Eén moment van onoplettendheid kan dramatisch zijn.?
We willen niemand tekort doen. Usturoi is niet de enige Belg op de hoogmis van de wereldsport. Bij de vrouwen treedt de 36-jarige Oshin Derieuw (-66 kg) uit Kuurne (Kortrijk) in de ring. Zij is helemaal hersteld van een zware knieblessure. Zij is de allereerste Belgische vrouw na haar zilveren plak in Polen op de Zomerspelen ?tout court?. De kers op haar loopbaan. Delfine Persoon miste Tokio 2020 en zal er ook in Parijs niet bij zijn. Een derde Belg zou Victor Schelstraete (Gent) kunnen zijn. Hij moest acht maanden revalideren wegens een afgeknapte achillespees. Hij zit ook bij coach Hubert Fierens. Hij krijgt in de volgende weken ultieme kansen voor zijn olympische kwalificatie in twee wereldtoernooien. Een eerste in Italië, een tweede in Thailand.
Vasile Usturoi neemt nog deel aan het EK in Servië (Belgrado) en bereidt zijn O.S. voor in Kienbaum, het grootste omnisportcentrum van Duitsland, in de buurt van hoofdstad Berlijn. ?Ik hoop dat ik mijn droom kan waarmaken. Een olympische medaille is een ?boost? voor het leven.?
Thierry Courtois kwam namens zoon Thibaut ook aan de microfoon. ?Ik vind Vaseli Usturoi een toonbeeld van een topsporter. Zo gedreven, met de volle focus. Ik hoop dat hij een optimale voorbereiding kan hebben. O zo belangrijk. Of Thibaut komt kijken, kan ik niet garanderen. Mogelijk toert hij met Real Madrid in Amerika. In elk geval: als hij een gaatje vindt, zal hij de Belgische boksers zeker ?live? komen aanmoedigen.?
Sinds Abdel Wahhabi is het 32 jaar geleden dat Belgen boksten op de Olympische Spelen.
Rendez-vous van 26 juli tot 11 augustus in Parijs.